CDA wil verbod op lachgas

Regeringspartij CDA wil dat het kabinet recreatief gebruik van lachgas wettelijk aan banden legt. Samen met CDA-raadsleden uit het hele land pleit Tweede Kamerlid Anne Kuik voor een verbod om misbruik van lachgas aan te pakken.

CDA-Kamerlid Anne Kuik: “Slagroompatronen zijn bedoeld voor spuitbussen en niet om je hersenen af te sluiten van zuurstof. Toch zien we het recreatief gebruik van lachgas toenemen. De negatieve gevolgen van het grootschalige gebruik van de partydrug worden steeds vaker zichtbaar in de samenleving. De laatste tijd zijn er meerdere verkeersongevallen geweest, ziekenhuizen zien het aantal lachgaspatiënten toenemen en de maatschappelijke onrust stijgt.”

Veel gemeenten hebben te maken met overlast en geven aan dat landelijke wetgeving gewenst is. “Die oproep wil ik graag onderstrepen”, aldus Kuik. De CDA’er doet haar voorstel in aanloop naar het debat over het preventieakkoord.

DE OPROEP

Bij de uitwerking van een verbod dient rekening te worden gehouden met het feit dat lachgas ook wordt gebruikt in de medische wereld en in de voedingsindustrie.

Het CDA constateert enkele zorgelijke ontwikkelingen in de samenleving:

 1. De populariteit en daarmee het gebruik van lachgas als drug stijgt.
 2. Het imago van de drug lijkt onschuldig, maar de gevaren van grootschalig gebruik voor gezondheid, verkeersveiligheid en het milieu worden steeds vaker zichtbaar.
 3. Er zijn verkopers willens en wetens verdienen aan misbruik van het lachgas. Daar komen zij nu nog mee weg.
 4. Excessief gebruik tijdens evenementen baart veel gemeenten zorgen. Uit verschillende gemeenten in het land klinkt de roep om landelijke regelgeving, omdat het gebrek aan een landelijk verbod de handhaving bemoeilijkt. Hierdoor ontstaat er een wildgroei aan gemeentelijke regels.

We roepen de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op om een wettelijk verbod op recreatief gebruik van lachgas te realiseren.

Deze oproep wordt ondersteund door de volgende lokale CDA-fracties:

 1. Utrecht Sander van Waveren
 2. Leeuwarden Abel Reitsma
 3. Tilburg Marcel ten Hooven
 4. Groningen Rene Bolle
 5. Alkmaar Iris Zeijlemaker
 6. Amsterdam Diederik Boomsma
 7. Den Helder Harmen Krul
 8. Eindhoven Remco van Dooren
 9. Zoetemeer Esmee van Oudheusden
 10. Leiden Josine Heijnen
 11. Zwolle Margriet Boersma
 12. Peel en Maas Ebbie Peters
 13. Ermelo Sarath Hamstra
 14. Meppel Egbert Knorren