Kunst maakt mooier!

Utrecht is een prachtige stad. Maar naast de Dom, de grachten, de Singel, de parken, Tivoli Vredenburg, en al die andere mooie gebouwen en plekken, zijn er ook die gure tunneltjes, blinde muren, en vervallen gebouwen waar je liever je ogen voor sluit. Daar willen we wat aan doen.

De gemeenteraad praat binnenkort over het plan voor kunst in de openbare ruimte voor de komende vier jaar. Het CDA wil daar graag ideeën van inwoners voor gebruiken. We hebben de afgelopen jaren te veel teleurstellende kunstprojecten gezien, zoals bijvoorbeeld het mozaiek op het Vredenburg. Sander van Waveren, fractievoorzitter van CDA Utrecht, wil duidelijke afspraken voor de nieuwe periode maken.

Voor mij zijn een aantal punten van belang: (1) nieuwe kunstwerken moeten in overleg met bewoners, ondernemers en gebruikers bedacht en geselecteerd worden, (2) kunstwerken moeten binding hebben met de buurt of plek waar ze staan en (3) ze moeten de plek écht opknappen.

Bewoners betrekken bij kunst in de openbare ruimte

We vragen bewoners om locaties aan te dragen die geschikt zijn: lelijke plekken die door een kunstwerk echt zouden opknappen. Zo kunnen bijvoorbeeld tunneltjes voorzien worden van mooie kunstwerken, zoals de Sowetotunnel . Die is door bewoners aangepakt met steun van crowdfunding, de gemeente en het Ondernemersfonds.

We willen graag meer van dit soort initiatieven mogelijk maken. Zelf kom ik dagelijks over de Tripkade. Dat spoortunneltje zou een prachtige ‘poort naar Overvecht’ kunnen zijn, maar is nu helaas vooral een verzamelplek voor graffiti.”

Heb jij ook suggesties? We horen ze graag!
Mail het naar cda@raad.utrecht.nl of deel het op sociale media en tag @cdautrecht!

De gemeente geeft jaarlijks ongeveer €300.000 uit aan kunstwerken in de openbare ruimte. Dit is bovenop projecten die onderdeel zijn van nieuwbouw, waar ook een vast percentage voor kunst wordt gebruikt. Mooie voorbeelden van kunst zijn er ook. Ken je bijvoorbeeld de Appel van Vleuten? Dit kunstwerk verwijst naar de fruitteelt die vroeger in het gebied plaatsvond.

Wil je meer Utrechtse kunstwerken zien? Of weten wat het verhaal er achter is? Kijk dan eens op deze website van de gemeente!